Znamenite ličnosti iz Hrvatske

Svaka se država ponosi svojim osobito zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem dali poseban doprinos razvoju nekog društvenoga područja, bez obzira na to jesu li djelovali u prošlosti ili djeluju u današnje vrijeme. To su zaslužni pojedinci koji su se bavili znanošću, umjetnošću, sportom, politikom, vojnim djelovanjem, humanitarnim radom ili su obilježili bilo koje drugo područje djelovanja svojim posebnim doprinosom ili zaslugama. To su građani naše zemlje koji su znatno pridonijeli razvoju Hrvatske ili svjetskom napretku.

Ukazivanje poštovanja zaslužnim pojedincima može se promatrati i kao poseban čin domoljublja. Prigodnim prisjećanjem na njihova djela i priznavanjem njihova doprinosa odaje se poštovanje njima osobno, ali i domovini iz koje su potekli.

Poštovanje znamenitim i zaslužnim pojedincima može se odati na mnogo načina. Zabilježit ćemo neke koje zapažamo u svojem okruženju:

  • njihova imena dodjeljuju se ulicama, trgovima ili školama
  • na dan njihova rođenja ili smrti organiziraju se razne aktivnosti kojima se obilježava sjećanje na njihova postignuća
  • snimaju se i emitiraju prigodni filmovi ili emisije na javnoj televiziji
  • o njima se objavljuju enciklopedijski zapisi, knjige i razne publikacije
  • o njima učimo u školi.

JESTE LI ZNALI?
Među dobitnicima Nobelove nagrade za znanost nalaze se dva znanstvenika iz Hrvatske. Pronađite njihova imena i zasluge zbog kojih su dobili nagradu.

ZANIMLJIVOSTI
Znamenite ličnosti često su prikazane na poštanskim markama ili novčanicama neke zemlje. Na slici su prikazane poštanske marke s likom Josipa Juraja Strossmayera i Zinke Kunc. Što znate o njima i njihovim postignućima? Pronađite još nekoliko primjera poštanskih maraka sa znamenitim ličnostima.

 

Podijeli

Aktivnosti

Istražite

  • Prošećite mjestom u kojem živite ili koje posjećujete. Zapišite imena ulica koje su dobile nazive po zaslužnim pojedincima. Pronađite informacije o njihovu životu i radu.
  • Potražite nazive škola u županiji u kojoj živite. Ako škole nose imena nekih znamenitih pojedinaca, pronađite informacije o njihovu životu i radu. Raspitajte se zašto škola nosi baš to ime.