Činim dobro u svojoj zajednici

Kada smo dio neke zajednice, težimo tome da ta zajednica bude mjesto u kojemu ćemo biti sretni, ali nosimo i odgovornost prema toj zajednici. Biti aktivan građanin znači biti dobro informiran, no ne samo to, već i ustrajan u ostvarenju svojih i tuđih interesa.

Razni su načini na koje možemo nešto napraviti za zajednicu u kojoj živimo. Možemo ju učiniti boljim i ljepšim mjestom za život. Poželiš li volontirati u svojoj zajednici, uvijek se možeš obratiti svome učitelju, a možeš se, uz pratnju starije osobe, obratiti i volonterskom centru, ako postoji u tvome gradu.

Volontirati se može na raznim mjestima kao što su udruge, sportska ili kulturna događanja, vršnjačka pomoć u školi, azili za napuštene životinje, botanički ili zoološki vrtovi.

Volontirati se može i u raznim akcijama poput čišćenja okoliša ili humanitarne akcije pomoći za siromašne (prikupljanje hrane, higijenskih potrepština za izbjeglice ili djecu koja žive u domovima).

Volontirati se može i u školi gdje se može organizirati pomaganje u učenju ili pokrenuti volonterski časopis o prevenciji nasilja među mladima, o promicanju tolerancije.

Volontirati se može i u dječjim domovima ili u domovima za starije osobe gdje se mogu izrađivati blagdanske čestitke ili čitati priče. Važno je zapamtiti da volontiraš tamo gdje ti želiš, ali uvijek u pratnji odrasle osobe.

Ako u tvojoj školi postoji volonterski klub, možeš se uključiti u volonterske aktivnosti svoje škole. Ako takav klub ne postoji, u dogovoru s učiteljem i ostalim učenicima u razredu možete pokrenuti klub za volontere.

Zapamti
Volontirati možeš tamo gdje ti želiš, uz pratnju odrasle osobe.
Volontiranjem i pomaganjem stvaraš bolju zajednicu u kojoj živiš i možeš učiniti ljude oko sebe sretnima

Pojmovnik

zajednica doprinos volonterski centri volonterski klub

Podijeli

Aktivnosti

  • U dogovoru s učiteljem posjeti mjesto na kojem se može volontirati. Upoznaj ljude koji tamo volontiraju, a svoje dojmove zabilježi u obliku crteža.
  • Napravi kratki intervju s volonterom kojeg si upoznao.
  • Osmisli ideju s prijateljima iz razreda, kako biste vi doprinijeli svojoj školi i zajednici u kojoj živite. Razmislite o problemu koji postoji u vašoj školi ili mjestu u kojem živite? Što biste mogli učiniti da nam svima bude bolje? Izradite plakat uz pomoć učitelja.