Jedimo zdravo, živimo zdravo

Često smo putem različitih medija pozivani na kupnju raznih prehrambenih proizvoda. Mediji i oglašivači tako pokušavaju utjecati na naš odabir načina prehrane i namirnica. Reklame nas uvjeravaju da je neki proizvod ukusan: no je li taj proizvod dobar za naše zdravlje? Ima li dovoljno vitamina, minerala, bjelančevina? Ima li možda previše šećera, konzervansa, ugljikohidrata?

U školi i obitelji učimo da se treba zdravo hraniti, dovoljno odmarati, često boraviti na svježem zraku i kretati se. To su poruke koje nas potiču na usvajanje zdravih životnih navika.

Ipak, katkad radije posegnemo za grickalicama umjesto za zdravom jabukom. Često radije sjednemo za računalo i igramo igrice, umjesto da odemo na svježi zrak i igramo se s prijateljima. Pitamo li se pritom: zašto ne biramo zdrav način života? Želimo li da oni koje najviše volimo, obitelj i prijatelji, žive zdravo i budu zdravi? Ako to želimo, učinimo nešto za sebe i za njih. Preuzmimo odgovornost za svoje zdravlje!

Pojmovnik

Zdrav stil života Zdrav način prehrane

Podijeli

Aktivnosti

  • Osmisli kampanju kojom ćeš pozvati svoje prijatelje ili članove obitelji da usvoje zdrave prehrambene i životne navike! Pomno osmišljenim porukama potakni ih na određeni način djelovanja ili odabira. Poručiti možeš riječima, pričom, slikama, pokretom, videosnimkom i na razne druge načine.
  • Istraži i pronađi nekoliko stručnih podataka o tome kako zdrava prehrana utječe na naše zdravlje.
  • Razgovaraj sa sportašem kojega poznaješ o njegovim životnim navikama, zdravoj prehrani i vježbanju.
  • Pronađi recept za pripremu zdravog obroka, priredi ga i ponudi članovima svoje obitelji.
  • Sastavi popis zdravih namirnica.
Namirnica ili proizvod

Prehrambene karakteristike