Upravljam svojim novcem

Odgovorno upravljanje novcem važno je za budućnost države i pojedinca. Ono podrazumijeva planiranje prihoda i rashoda. Prihodi su sva sredstva kojima netko raspolaže. Prihod jedne obitelji mogu činiti plaće zaposlenih članova obitelji, kamate od štednje, prihodi od iznajmljivanja stana, dječji doplatak… Rashodi su novac koji se troši za sve potrebe obitelji, kao što su troškovi hrane, odjeće, režija, osiguranja, školovanja…

Proračun države čine prihodi i rashodi države za jednu godinu. Prihode države čini novac prikupljen od poreza, pristojbi, doprinosa, carina i drugih davanja građana, a rashode čine plaće zaposlenih u javnim i državnim službama, mirovine, krediti te ulaganja. Istražite što se još financira iz prihoda države, odnosno na što se troši javni novac.

I mi možemo izraditi svoj proračun i tako pratiti koliko novaca dobijemo, a koliko potrošimo u mjesec dana ili u godini dana. To nam može olakšati da odgovorno trošimo novac i usklađujemo želje i stvarne potrebe.

Većini su obitelji najveći izvor prihoda plaće. Sigurno ste čuli za pojam netoplaće i brutoplaće. Važno ih je razlikovati. Netoplaća je iznos koji osobe dobivaju na svoj tekući račun, a dobiva se iz većega iznosa, brutoplaće. Iz brutoplaće izdvajaju se novčana sredstva koja država ulaže u zdravstveni sustav, mirovine, obrazovanje, zapošljavanje.

Želite li doznati kako se troši javni novac, posjetite mrežne stranice Vlade Republike Hrvatske.

Upravljanje novcem osnovni je preduvjet sigurnoga načina ostvarivanja životnih ciljeva za dobrobit pojedinca i društva.

VAŽNO
Izvješća i podatci o trošenju javnoga novca moraju biti dostupni svim građanima kako ne bi došlo do korupcije. Korupcija smanjuje prihode državi i narušava temeljne vrijednosti demokratskoga društva, ugrožava vladavinu prava i povjerenje u javne institucije i pravnu državu.

ZAPAMTI
Javni novac je novac građana.

ZANIMLJIVOST
Budget watch – engleski pojam za nadzor proračuna koji obavljaju sami građani pojedinačno ili  putem organizacija civilnoga društva kojima je cilj promicati transparentnost i otvorenost vlasti, njihovu odgovornost i sudjelovanje građana u proračunskom procesu.

POJMOVNIK

proračun porez pristojba kamata brutoplaća netoplaća korupcija

Podijeli

Aktivnosti

Istražite

  • Kada su se u povijesti pojavili prvi porezi ? Kako su utjecali na države?
  • Koje sve pristojbe i poreze plaćaju građani Hrvatske?
  • Kolika je kamata na dozvoljeni minus na tekućem računu? Izračunajte koliko godišnje izdvajate novaca ako vam je mjesečna kamata 134 kune. Što ste mogli kupiti za taj novac?

Kako izračunati plaću i napraviti proračun

  • Za izračune i lakše uočavanje razlika između brutoplaća i netoplaća možete se koristiti kalkulatorom za plaće koji ćete pronaći na internetu. Pametnim se telefonom može preuzeti aplikacija koja računa plaće. Izračunajte: Koliko će biti vaša netoplaća ako je brutoplaća 9500 kuna?
  • Napravite kućni proračun za godinu dana ako mjesečna netoplaća iznosi 5500 kuna. Pazite na sve troškove, a možda planirate kupiti i što novo.
  • Upravljanje džeparcem izvrstan je način da naučite ponešto o vrijednosti novca te o odgovornosti i planiranju za budućnost. Izradite tjedni i mjesečni proračun na temelju iznosa svojega džeparca.

Raspravite

  • Kako korupcija šteti društvu? Pronađite na internetu primjere korupcije u Hrvatskoj i u svijetu.