Učenik – potrošač

Potrošač je osoba koja kupuje proizvode i usluge. Razmisli u kojim si sve slučajevima bio potrošač. Imaju li potrošači svoja prava i odgovornosti?

Da bi ostvario svoja prava, trebaš biti upoznat s potrošačkim pravima i stjecati navike u skladu s pravima potrošača.

Jedan od zakona u kojemu su napisana tvoja prava jest Zakon o zaštiti potrošača, a postoji i Udruga za zaštitu potrošača.

Udruge nude korisne savjete pa im se možeš obratiti s pitanjima. Potrošač ima pravo i odgovornost pri odabiru proizvoda. Na svakom proizvodu mora se nalaziti deklaracija, odnosno podaci o proizvodu.

Na deklaraciji ćeš naći podatke o nazivu proizvoda, datum proizvodnje i rok uporabe, naziv i sjedište proizvođača ili zemlju podrijetla te naziv i sjedište onoga tko je proizvod uvezao u našu zemlju. Za određene proizvode deklaracije sadrže i druge podatke propisane posebnim pravilnicima (npr. sastav proizvoda, sastav materijala i sl.).

Prema Konvenciji o pravima djeteta, ti imaš pravo na sigurnu igru, a Zakon o zaštiti potrošača te štiti u odabiru kvalitetne i sigurne igračke. Neke su igračke, nažalost, vrlo nekvalitetne pa predstavljaju opasnost od ozljeda, trovanja, a kod male djece i od gušenja. Stoga pri kupnji obrati pozornost na deklaraciju.

Zapamti
15. ožujka obilježava se Dan potrošača.

Pojmovnik

potrošač deklaracija Zakon o zaštiti potrošača Udruga za zaštitu potrošača

Podijeli

Aktivnosti

  • Što misliš, zašto je za potrošače važno znati pročitati i razumjeti obavijest o proizvodu?
  • Sakupi različite proizvode i usporedi njihove obavijesti (deklaracije). Popis proizvoda i podatke o proizvodima upiši u tablicu.
Proizvodi Sadržaj obavijesti o proizvodu