Ispod duge

Svaki čovjek jedinstveno je ljudsko biće. Razne nas osobine čine jedinstvenima: dob, spol, boja kože i očiju, rod, jezik koji govorimo, stavovi, interesi i mnoge druge. U toj jedinstvenosti svi jednako zaslužujemo poštovanje, prihvaćanje i ravnopravnost.

Postajući starijima i zrelijima, sve smo svjesniji bioloških karakteristika i razlika između žena i muškaraca (spol), ali i određenih uloga i ponašanja koja nam društvo propisuje (rod i rodne uloge). Mnogim su ljudima vlastiti spol i rodne uloge sasvim prirodne i prihvatljive, no postoje i oni koji se tako ne osjećaju.

Ono što nas čini jedinstvenima jest i privlačnost (emocionalna, fizička, romantična) koju osjećamo prema drugim osobama. Takvu privlačnost nazivamo spolnom orijentacijom. Ona je dio identiteta svake osobe. Ne osjećaju svi ljudi privlačnost prema osobi suprotnoga spola. Postoje osobe koje osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola ili  prema osobama obaju spolova.

Uza spolnu orijentaciju često povezujemo i rodni identitet. To je unutarnji osjećaj vlastitoga roda koji može ili ne mora biti istovjetan vlastitom spolu. Primjerice, to može biti osoba koja je rođena s muškim biološkim osobinama, a osjeća se kao osoba suprotnoga spola.

Neovisno o tome sviđaju li nam se osobe istoga ili suprotnoga spola i neovisno o tome kako osjećamo vlastiti rod, svi smo mi jednako vrijedni i važni članovi društva.

Neke osobe skrivaju svoju spolnu orijentaciju i rodni identitet zbog straha od nerazumijevanja, neprihvaćanja i drugih negativnih reakcija okoline.

Na toleranciju i prihvaćanje imamo pravo svi, neovisno o svojem spolu, rodu ili bilo kojoj drugoj osobini po kojoj smo jedinstveni. Važno je pritom da toleranciju i prihvaćanje ne uskraćujemo drugima. Poštujmo raznolikost, budimo tolerantni.

 

POJMOVNIK

spol rod spolna orijentacija rodni identitet LGBTIQ

Podijeli

Aktivnosti

Razmislite i razgovarajte o sljedećim temama:

  • Za koja se prava zalažu pripadnici LGBTIQ zajednice?
  • Razlikuju li se ta prava od prava drugih ljudi?
  • Zašto je zastava duginih boja simbol LGBTIQ zajednice?
  • Jeste li u nekoj seriji ili filmu primijetili situaciju, odnos ili osobu koje možete povezati s različitim spolnim orijentacijama ili rodnim identitetima?
  • Povorka ponosa godišnji je prosvjed za prava LGBTIQ osoba koji se održava u mnogim zemljama svijeta. Što je razlog njezina nastanka? Gdje je nastala?
  • Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se 17. svibnja dok se 20. studenoga obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije. Može li se obilježavanje tih datuma povezati s prevencijom nasilja i netolerancije u širem smislu?
  • Zašto je 1973. godina značajna za razumijevanje spolne orijentacije?

 Pozovite u goste stručnjaka

  • Pozovite u goste osobu koja se profesionalno bavi pitanjima i problemima osoba različitih spolnih orijentacija i rodnih identiteta. Pripremite pitanja koja ćete postaviti stručnjaku tijekom posjeta. Zabilježite odgovore koje ćete od njega dobiti.

 Ljudska prava – naša su prava

  • Izradite strip koji promiče ljudska prava LGBTIQ osoba.