Kućni red

Ako stanuješ u stambenoj zgradi, sigurno si primijetio da je na ulazu izvješen dokument koji se zove KUĆNI RED. Kućni red pronaći ćeš i u drugim javnim ustanovama: školama, domu zdravlja, muzeju, kinu, hotelu itd.

Pravila kućnog reda propisuju se kako bi zajednički život svih stanara u zgradi bio siguran i ugodan. U kućnom redu piše kako bismo se trebali ponašati prema drugim stanarima i prema samoj zgradi. Katkad se neki stanari ne ponašaju u skladu s dogovorenim pravilima. Ako tvoj susjed sluša preglasno glazbu kasno noću, nećeš moći spavati. Ako netko uređuje stan i koristi čekić ili bušilicu nedjeljom ujutro, narušit će ti pravo na nedjeljni odmor. Što učiniti ako se dogodi nešto slično?

Osim pravila kućnog reda koja propisuju poželjna ponašanja u nekom objektu, postoje i šira pravila koje zovemo društvenim pravilima ili društvenim normama. Njima se propisuje prihvatljivo ponašanje u širem društvu ili određenoj skupini. Za nepoštovanje pravila propisuju se manje (npr. izricanje opomene) ili veće kazne (npr. veće novčane kazne, nadoknada štete, isključivanje iz skupine, aktivnosti ili objekta).

Pojmovnik

Pravila Kućni red

Podijeli

Aktivnosti

  • Pročitaj što piše u Pravilniku o kućnom redu koji si pronašao. Ispiši nekoliko elemenata o kojima se donose određena pravila koja sadrži.
  • Razgovaraj s odraslima o poželjnim načinima rješavanja slučajeva u kojima se netko od stanara ili susjeda ne pridržava kućnog reda.
  • S ostalim učenicima posjeti ravnatelja ili stručnog suradnika škole. Porazgovarajte o kućnom redu vaše ustanove. Što se događa kad netko prekrši pravila? Postoje li kazne za kršenje pravila kućnog reda?
  • Što bi se dogodilo kada bi se netko neprimjereno ponašao tijekom kinopredstave?
  • Pročitaj i usporedi Pravilnik o kućnom redu različitih ustanova. Uočavaš li u njima nešto slično?