Kako volim domovinu

Domoljublje ili patriotizam (lat. patria – domovina) istoznačnice su koje označavaju ljubav prema domovini. Domoljublje podrazumijeva poštivanje svega onoga što čini domovinu. Domovinu čine ljudi koji u njoj žive, jezik, povijest, kultura i tradicija te prirodne posebnosti. Voljeti domovinu znači doprinositi njezinu napretku, čuvati ju te ukazivati na nepravilnosti u društvu. Biti domoljubom znači voljeti sve ljude koji žive u domovini, štititi slobodu svakoga čovjeka i poštivati različitosti te priznavati drugim nacijama ista ona prava koja tražimo za sebe ili za pripadnike svoje nacionalne, vjerske ili neke druge zajednice.

Domoljublje neki poistovjećuju s nacionalizmom, što je netočno.

Nacionalizam je svjetonazor ili ideologija prema kojoj je za pripadnike nekoga naroda odnos prema vlastitoj naciji važniji od bilo kojeg drugog elementa pojedinačnog ili skupnog identiteta. U pozitivnom smislu nacionalizam predstavlja poštovanje i slavljenje vrijednosti vlastite nacije. U negativnom smislu nacionalizam se poistovjećuje sa šovinizmom, odnosno s isključivosti, mržnjom i nasiljem prema pripadnicima drugih nacija.

Nacionalistički pokreti pojavljivali su se u raznim razdobljima u povijesti. U 20. stoljeću u Italiji bio je to fašizam, a u Njemačkoj nacizam. Kao odgovor na njih nastao je antifašistički pokret čije su članice pobijedile u Drugome svjetskom ratu. Temeljne vrijednosti antifašizma – demokracija, sloboda, tolerancija, solidarnost i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma, ugrađene su i u Ustav Republike Hrvatske te uz Domovinski rat čine temelj suverene i demokratske Hrvatske. Iako je zakonom zabranjeno isticanje simbola koji veličaju šovinističke pokrete, neke ih osobe ipak ponekad ističu čime nanose štetu ugledu svoje domovine.

ZAPAMTI
Domoljublje je pozitivan stav koji pomaže napretku i ugledu domovine te mora nadvladati šovinizme

Mahatma Gandhi: “Domoljublje – to je čovjekoljublje. Domoljub sam zato što sam čovjek i zato što volim ljude. Nikoga ne isključujem”

POJMOVNIK

  • domoljublje ili patriotizam
  • nacionalizam
  • šovinizam
  • antifašizam
Podijeli

Aktivnosti

Istražite

Istražite ulogu i značaj antifašizma u prošlosti i danas.

Pročitate pjesmu Silvija Strahimira Kranjčevića Moj dom i poslušajte pjesmu Moja domovina koju izvodi Hrvatski Band Aid.

  • Koja je tema ovih pjesama?
  • U kojim su povijesnim razdobljima nastale?

Istražite po kojim je kreativnim inovacijama Hrvatska prepoznata u svijetu. Kakve uspjehe postižu naši mladi inovatori i znanstvenici? U koje su sve međunarodne projekte uključeni?

Pokrenite akciju uklanjanja natpisa mržnje

  • Mnogi javni zidovi ispisani su raznim neprimjerenim, uvredljivim natpisima. Jeste li ih uočili? Prošećite ulicama svojega mjesta. Zapišite takve natpise ili ih fotografirajte. Analizirajte njihov sadržaj. Što govore? Razgovarajte o tom problemu.

Napišite navijačku pjesmu i izradite transparente kojima biste bodrili naše sportaše na sportskim natjecanjima.