Korupcija – ne, hvala

„Nisam napisao zadaću, daj mi svoju da ju prepišem,“ svakodnevno se čuje od učenika koji ne izvršavaju svoje školske obveze, već zadaće prepisuju od drugih.

Što misliš, je li pošteno prepisivati na kontrolnom?

Koristiti se tuđim radom je krađa. Prisvajanje ili kopiranje tuđeg uratka (pisanog, umjetničkog i sl.) naziva se plagijat (latinski plagere = oteti).

Učenici koji redovito pišu domaće zadaće ulažu u to velik trud i nije u redu da se rezultatima njihova rada koriste drugi. Možda ćeš pomisliti: “Ali prijatelju trebam pomoći.” Prijatelju trebaš pomoći, ali ne na ovaj način. Pisanjem domaće zadaće svaki učenik ponavlja i uvježbava nastavno gradivo, što pridonosi njegovu školskom uspjehu. Pokušaj mu pomoći pri pisanju zadaće. Odmalena se trebaš učiti poštenju i prihvaćanju odgovornosti za svoje postupke.

Znaš li što je korupcija? Korupcija označava zloupotrebu radi stjecanja koristi, podmićivanje, krivotvorenje.

Korupcija je opasna za temeljne ljudske vrijednosti poput ljubavi, prijateljstva i obitelji.

Korupcija je, nažalost, prisutna u svim dijelovima društva, a mito je najčešći oblik korupcije. Pisanje zadaće za određene usluge, što je to?

Navedi još neke primjere u kojima si prepoznao korupciju. Prihvaćanje takva ponašanja štetno je za društvo. Da bi se korupcija zaustavila, potrebna je snažna volja i odlučnost.

Djelovanje protiv svih oblika korupcije naziva se antikorupcija. Svako prisvajanje tuđega rada i prihvaćanje mita razara društvo pa se trebaš zalagati za stvaranje društva poštenja i pravednosti.

Protumači poslovicu: “Kititi se tuđim perjem.”

Pojmovnik

korupcija antikorupcija plagijat

Podijeli

Aktivnosti

  • Pogledaj što učenici misle o korupciji i kako su svoje ideje u borbi protiv korupcije prikazali filmom. https://www.facebook.com/zelimdrugacije/
  • Razmisli o pravilima koja promiču odgovornost prema radu. Uz pomoć učitelja s prijateljima iz razreda dogovori razredna pravila.