Kad volontiraš, činiš dobro sebi i drugima

Što je volontiranje? Volontiranje je dobrovoljna aktivnost u kojoj volonteri ulažu trud i vrijeme da bi nekome pomogli ili učinili nešto dobro za svoju školu i zajednicu. Osoba kojoj volonter pomaže zove se korisnik volontiranja. Volonter ne traži naknadu za pruženu pomoć.

Volontiranje potiče razumijevanje prema drugim ljudima i njihovu načinu života te omogućuje stjecanje različitih iskustava. Sudjelovanjem u raznim volonterskim aktivnostima upoznaješ nove prijatelje, stječeš nova znanja i naučiš puno toga.

Tijekom volontiranja možeš puno naučiti od drugih volontera te zanimljivo i kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme.

Ako si ikada pomogao prijatelju iz razreda u učenju, ustupio mjesto starijoj osobi u autobusu ili sudjelovao u akciji čišćenja svoje škole, znači da si i ti volontirao.

Johannes Mario Simmel: „Kad bi svaki čovjek na svijetu usrećio barem jednog drugog čovjeka, čitav bi svijet bio sretan.“

 

Zapamti
Volonter je osoba koja dobrovoljno pomaže nekome, a pritom ne traži ništa zauzvrat.
Volontiranjem možeš usrećiti drugu osobu, a možeš i puno naučiti od drugih.
Međunarodni dan volontera obilježava se svake godine 5. prosinca.

Pojmovnik

volontiranje volonter korisnik volontiranja slobodno vrijeme

Podijeli

Aktivnosti

  • OLUJA IDEJA – što nam sve pada napamet kad čujemo riječ „volontiranje“?
  • Raspitaj se u školi i kod kuće na kojim se sve mjestima može volontirati? U kojim sve aktivnostima sudjeluju volonteri?
  • Jesi li čuo za projekte kao što su „Tete Pričalice“ ili „Voda s porukom“? Istraži koji sve projekti u tvojoj zajednici postoje i odaberi jedan po želji. Istakni što taj projekt ima za cilj i kome je namijenjen.