Djelujmo volontirajući

Prava i obveze volontera definirana su Zakonom o volonterstvu. Volonter ima pravo biti kvalitetno pripremljen za volonterski rad i volontirati u sigurnim uvjetima. Ima pravo na odmor tijekom volontiranja i na osiguranje svega što je potrebno za volontiranje (radni materijal, osvježenje…). Naučiti nešto novo, upoznati nove prijatelje, doživjeti pozitivno iskustvo i biti nagrađen za svoj trud – prava su volontera.

Naravno, svaka uloga nosi i određene odgovornosti i obveze. Volonter ima obvezu poštivati i kulturno se ophoditi prema organizatoru volontiranja, drugim volonterima i korisnicima volontiranja. Čuvanje povjerljivih i profesionalnih informacija važna je obveza volontera. Volonter ima obvezu odbiti volontiranje koje je suprotno zakonu i koje narušava tuđa prava, ali i takvo volontiranje koje ne zna kako odraditi!

Volonteri koji poznaju svoja prava i obveze spremni su za akciju. Prilike za volontiranje svuda su oko nas. Možemo ih pronaći u školi ili u široj zajednici. Primjerice, ako su zelene površine oko naše škole nedovoljno iskorištene ili pak neuređene, možemo organizirati volontersku akciju uređenja školskoga okoliša.

Volonterska je akcija aktivnost kojom se u kratkom razdoblju želi riješiti stvaran i uočljiv problem. Akcija može uključiti veliki broj učenika koji se podijeljeni u manje timove zadužuju za razne poslove – tim za prikupljanje smeća, tim za sadnju bilja i drugi.

Za uspješnost volonterske akcije važno je dobro planiranje pri čemu nas mogu voditi sljedeći koraci:

  1. Priprema: Definirajte cilj i naziv akcije. Izradite plan. Pronađite druge volontere i podijelite im zaduženja. Nabavite sve što je potrebno za akciju.
  2. Akcija: Poželite svima dobrodošlicu. Volontirajte! Zahvalite svima na sudjelovanju.
  3. Refleksija: Usporedite stanje prije i poslije volontiranja. Napišite izvještaj o akciji i objavite ga.

JESTE LI ZNALI?
Neki hrvatski gradovi, općine i županije u suradnji s neprofitnim organizacijama dodjeljuju godišnje nagrade volonterima i organizatorima volontiranja za uloženi trud i vrijeme. Postoji i državna nagrada za volontiranje koju dodjeljuje Republika Hrvatska.

SUDJELUJTE
U Hrvatskoj se od 2011. godine provodi nacionalna manifestacija Hrvatska volontira koja promiče volontiranje u zajednici. U nju se uključuju i osnovne škole diljem Hrvatske.
Zelena i Plava čistka jednodnevne su volonterske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada, odnosno mora, podmorja i priobalja duž hrvatske obale

POJMOVNIK

Zakon o volonterstvu organizator volontiranja prava volontera obveze volontera volonterska akcija

Podijeli

Aktivnosti

Osmislite volontersku akciju i izradite njezin plan koji uključuje korake: priprema, akcija i refleksija.

Ako volonteri imaju svoja prava i obveze, moraju ih imati i organizatori volontiranja. Razmislite o njima i zapišite ih.

Izradite zahvalnicu kojom volonterima zahvaljujete za uloženi trud i vrijeme. Što biste im željeli poručiti?