Ovo su naše obitelji

Što za tebe predstavlja obitelj? Obitelj je zajednica koja je važna za svakoga čovjeka. Obitelj se najčešće definira kao temeljna društvena zajednica kojoj pripadaju osobe koje su povezane krvnom, odnosno biološkom vezom.

Postoje različite obitelji. Neke su od njih povezane biološkom vezom, a druge nisu. Neke su male, a druge velike. Navedimo neke. Postoje obitelji koje čine roditelji i njihova djeca. Obitelji čine i djed, baka i njihovo unuče. Jednoroditeljske obitelji su one koje čine jedan roditelj i djeca. Postoje obitelji u kojima roditelji djece više ne žive zajedno. Neke su obitelji ostale bez oba roditelja, a čine ih braća i sestre. Djeca mogu postati i članovima svojih udomiteljskih i posvojiteljskih obitelji. Postoje i obitelji koje čine dvije mame ili dvojica tata i njihova djeca. Neke obitelji ne mogu ili ne žele imati djecu, a čini ih par osoba koje se vole. Ponekad prijatelje i kućne ljubimce volimo toliko da ih držimo članovima svoje obitelji. Navedite još neke primjere različitih obitelji.

Obitelj se osjeća jer ju čine oni s kojima dijelimo najljepše i najružnije životne trenutke, uz njih se osjećamo voljeno i sigurno. Obitelj je tu i da si međusobno pomaže, da život učini lakšim i ljepšim, da komunicira, da dijeli prava i odgovornosti. Često zbog brojnih obaveza možemo tek djelić dana provesti s obitelji. Važno je da to vrijeme provedemo kvalitetno. Razmislite kako možemo kvalitetno provesti vrijeme s obitelji.

ZAPAMTI:
Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja.
Obiteljske odnose u Hrvatskoj uređuje Obiteljski zakon.

POJMOVNIK

obitelj različite obitelji međugeneracijska solidarnost

Podijeli

Aktivnosti

Različite obitelji

  • Prikažite različite obitelji koje vas okružuju prikupljenim fotografijama, isječcima iz novina ili crtežima. Od prikupljenoga materijala izradite plakat i upotpunite ga riječima koje za vas najbolje opisuju i predstavljaju obitelj.

Osmislite način na koji ćete starijem članu zajednice (članu obitelji, susjedu, starijoj osobi na ulici, u autobusu) pokazati da je i on vrijedan i važan član našega društva.

Kvalitetno vrijeme s mojom obitelji

  • Osmislite i provedite kvalitetno vrijeme sa svojim obiteljima. Zabilježite za uspomenu obiteljsko druženje zajedničkom fotografijom uz kratak pisani osvrt na provedene trenutke.

Stariji članovi obitelji i zajednice

  • Starije članove svojih obitelji ponekad zanemarujemo ili ih uzimamo zdravo za gotovo. Razmislite što od njih možete naučiti, a čemu vi njih možete poučiti.

Jeste li upoznati s pojmom međugeneracijska solidarnost i njegovim značenjem? Istražite ga.